maandag 20 april 2009

De Russenoorlog


Stichting Traktor faciliteert de documentaire "De Russenoorlog".

"Na een relatief vredig verlopen oorlog barstte in april 1945 een bloedige opstand uit op het eiland Texel. De op Texel in Duitse krijgsdienst gelegerde Georgische krijgsgevangenen probeerden op het nippertje nog hun reputatie te redden, om zo een uitzending naar Siberische strafkampen te voorkomen. De noordelijke helft van Texel werd in de twee maanden durende strafcampagne van de Duitse soldaten vrijwel platgebrand. Ruim 100 Texelaars kwamen om het leven, ongeveer 600 Georgiƫrs en waarschijnlijk nog een groter aantal Duitse soldaten.
Al met al is de Georgische opstand op Texel een bijna in nevelen gehulde historie. Er zijn enkele boeken over verschenen, in 1979 heeft de NOS er een documentaire over gemaakt en historisch zijn de meeste dingen wel op een rijtje gezet. Maar op Texel is de Georgische opstand een onder Texelaars vrijwel onbesproken fenomeen. Deze documentaire focust zich op die beladen oorlogsherinneringen, de erfenis van een gruwelijke oorlogsepisode die nog lang van invloed is geweest op Texel."

De Russenoorlog is financieel mogelijk gemaakt door het fonds "Erfgoed van de Oorlog" van het Ministerie van VWS.

Met behulp van het Texelfonds is - enige tijd na het uitkomen van de film - een uitgebreide, documentaire website gelanceerd: www.derussenoorlog.nl .

De Russenoorlog:
Idee, productie & regie: Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen (Prospektor)
Camera: Rogier Timmermans 
Geluid: Gideon Bijlsma
Edit: Patrick Janssen
Productieperiode: maart - september 2009
Websitebouw: maart - oktober 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten