woensdag 12 juni 2013

Hidden Wounds, een videoclip & documentaire met dEUS

Stichting Traktor faciliteert de multimediale videoclip Hidden Wounds van de Belgische band dEUS. Hiertoe heeft Arnold van Bruggen (Prospektor) een filmplan ontwikkeld, samen met zijn oud-collega Tomas Kaan, regisseur van o.a. de prachtige jeugddocumentaire Wij zijn jongens en de fictiefilm Dagen van Gras
Hidden Wounds van dEUS is geïnspireerd door een artikel van journalist Erwin James in The Guardian, over het ongecontroleerde geweld waar voormalig militairen - voornamelijk oorlogsveteranen - zich vaak aan te buiten gaan nadat ze weer in het burgerleven zijn gestapt, omdat ze lijden onder een posttraumatische stressstoornis. Hidden Wounds is een evocatie van posttraumatische stress. Heel persoonlijk en direct verteld vanuit de geschiedenis van de Engelse militair Jimmy Johnson. 


Johnson diende in de jaren zeventig in Noord-Ierland in het Engelse leger. Na zijn afzwaaien scheidde hij van zijn vrouw, raakte aan de drank en aan lager wal. In een paniekaanval, veroorzaakt door een plotseling, heftig geluid, vermoordde hij een onschuldige man. Hij zat jaren in de gevangenis, en kort na zijn vrijlating moordde hij weer. Zonder zijn schuld en verantwoordelijkheid te willen ontlopen voert Johnson vanuit de gevangenis een campagne om zich ten voorbeeld te stellen van de verregaande en verschrikkelijke gevolgen die posttraumatische stress met zich mee kan brengen. Johnson probeert tevens erkenning te krijgen voor het feit dat een schokkend aantal veteranen in gevangenissen terechtkomt of zelfmoord pleegt. 
Johnsons geval is extreem – hij vermoordde twee mensen – maar hij is geen uitzondering. Meer dan zestig jaar kent de westerse wereld nu vrede. Tenminste, op haar eigen grondgebied. Want terwijl burgers buiten schot blijven, vertrekken jonge soldaten naar nieuwe fronten. Na hun 'tour of duty' keren zijn terug in de burgermaatschappij, en kunnen daar vaak maar moeilijk aarden. Veel veteranen hebben Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Een plotseling geluid, een scherpe geur, fel licht, een drukke winkelstraat, of alleen al de aanwezigheid van andere mensen: voor iemand met PTSS kan het flashbacks naar een traumatische gebeurtenis veroorzaken. 
In deze videoclip / muziekdocumentaire vervlechten we het aangrijpende verhaal van Jimmy Johnson met verstilde portretten van veteranen uit verschillende westerse landen. Oud en jong, gewond, gemuteerd of fysiek kerngezond. Maar allemaal getekend door dezelfde hidden wounds. Een interactieve toevoeging zorgt voor een extra dimensie waarin je op elke gewenst moment de clip kan stilzetten om in audio quotes te horen van de militairen die betrekking hebben op hun persoonlijke hidden wounds.
Momenteel zijn we bezig met de research voor de videoclip / documentaire. Het project wordt ondersteund door het V-fonds het Tax videoclip fonds. Productie staat gepland voor de zomer 2013, de release voor september 2013.  
Beluister hier het nummer Hidden Wounds van dEUS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten